Beckers ”A” Normalfärg – Den Klassiska oljefärgen för konstnärer

DanielMaterial

Utan ljus – ingen färg. Det är först när ljuset träffar ett föremål som vi ser dess färg. Detta inlägget kommer att handla Beckers ”A” oljefärg och dess kulörer.

Beckers ”A” är ett svenskt varumärke med produkter av högsta konstnärskvalitet. Redan 1912 lanserades Beckers Normalfärg, en oljefärg som uppfyller de sju äkthetskraven om beständiga färger. Idag finns 44 pigmentstarka, rena kulörer av oljefärgen.

Beckers Normalfärg

Beckers Normalfärg består av noggrant utvalda färgpigment som blandas med olja, vanligtvis linolja. Färgen bearbetas (rivs) upprepade gånger genom metall- eller stenvalsar till smidig konsistens. Färgen
torkar genom att oljan oxideras, vilket är en långsam process. Det innebär att oljan har en lång torktid. Beckers Normalfärg finns i 44 kulörer. Färgerna är blandbara sinsemellan. Tanken med Normalfärgskalan
är att själv blanda önskad kulör, den höga pigmenthalten är då ett krav.

Historia

Ursprunget till Beckers Normalfärg kommer från den tyska färgforskaren Keims teori eller ”norm” om beständiga färger av högsta pigmentkvalitet. Beckers Normalfärg har tillverkats sedan 1912 och blev snabbt den mest använda bland svenska konstnärer. Flera generationer skandinaviska målare har använt färgen och känt sig säkra på att deras verk kommer att bestå.

Kvalitetskrav för Normalfärg

  1. Teknisk renhet
    Ej förskurna eller avsiktligt utdrygande
  2. Ljusäkthet
    Bleks ej eller förändras i övrigt av dagsljus
  3. Luftäkthet
    Beständiga vid atmosfärisk påverkan
  4. Oljeäkthet
    Olösliga i olja för att undvika s.k. blödning
  5. Vattenäkthet
    Olösliga i vatten
  6. Blandningsäkthet
    Färgstofferna bör inte reagera kemiskt vid blandning
  7. Kalkäkthet
    Tål kalk vid muralt måleri

Färgblandning

Utan ljus ingen färg. Det är först när ljuset träffar ett föremål som vi ser dess färg

Tre grundfärger

Det finns tre grundfärger och det är gult, rött och blått. I Beckers färgskala kan du till exempel använda
220 Kadmiumgul ljus, 315 Kadmiumröd mörk och 415 Ultramarinblå. Av de tre färgerna plus svart och vitt kan du i princip blanda alla kulörer. Men det är tidsödande och man förlorar den karaktär som de olika färgerna har på grund av sina olika pigment. Den totala färgåtgången blir ju ändå densamma så det är lämpligt att välja fler kulörer till sin palett.

Blandfärger

Blandfärgerna är orange, violett och grönt. De är de färger som uppstår när man blandar två grundfärger. Exempel på blandfärger hos Beckers är 230 Kadmiumorange, 405 Koboltviolett och 515 Beckers grön.

 

Vitt och svart

När du målar går det åt ganska mycket vitt. Konstnärsfärger som blandas med vitt får en pastellkaraktär. Titanvit är väldigt täckande med en intensiv vithet och en medelsnabb torktid. Zinkvit däremot har en kallare blåaktig ton och är dessutom mer transparent och torkar något långsammare. Blandad vit tar det bästa från de båda och skapar en gyllene ”medelvit”. Svart används för att dämpa en färg men kan smutsa ned ursprungskulören en aning. Prova att blanda med en mörk jordfärg exempelvis 670 Obränd Umbra istället för svart och jämför resultaten.

En liten målarskola

Välj ett motiv som du vill måla och skissa upp det på underlaget. Använd gärna kol till skissen, undvik blyerts då det ”blöder” och smutsar ner färgen. Blås bort det lösa kolet och/eller fixera med fixativ. Lägg upp färgerna på paletten enligt färgcirkeln med svart och vitt utanför cirkeln. Ha målarmedium, lösningsmedel och en trasa inom nära räckhåll. Börja måla med ett begränsat antal färger på paletten, då övar du på bästa sätt färgblandning. Efter ett tag känner du säkert att en del nyanser är svåra att blanda och du hittar dina favoritkulörer. Komplettera då med ytterligare färg. Arbeta med hela målningen samtidigt, då först ser du hur kulörerna står emot varandra. Börja inte med huvudmotivet och måla bakgrunden sist eller vice versa. Arbeta med de olika komplementfärgerna och varma respektive kalla nyanser. Genom att prova dig fram som du kommer att hitta ditt sätt att uttrycka dig. Oljefärgen torkar långsamt. Det betyder att du kan skrapa av färgen så länge den är våt, för att sedan måla om partier du inte är nöjd med. När du avslutat ditt arbete är det viktigt att du rengör penslarna. Intorkad färg är svår, nästan omöjlig att avlägsna så var noga med rengöringen. Torka av överskottsfärg med trasan, doppa penslarna i lösningsmedlet och vispa runt. Därefter tvättar du penslarna i mild tvål och vatten till all färg är borta. Är man känslig mot lukten av lösningsmedel finns ett luktfritt alternativ, Beckers ”A” penseltvätt (kan även användas sparsamt som förtunning). Sen är det bara att måla på. Lycka till!

Grundläggande om konstnärsfärger egenskaper

Komplementfärger

De färger som ligger mittemot varandra i färgcirkeln kallas komplementfärger. Kontrasteffekten är störst mellan röd och grön eller orange och blå. Denna effekt används inom måleriet för att skapa en balans och harmoni i bilden. Tips! Om du vill få färgen mörkare blanda med komplementfärgen istället för svart.

Varma och kalla färger Varm och kall färgsättning används bland annat för att skapa ett djup i bilden. En varm färg framträder mer i en målning medan en kall lägger sig stillsamt i bakgrunden. Man brukar säga
att de varma färgerna ligger i det gul/orangea området på färgcirkeln medan de kalla ligger åt de blåa hållet. En röd färg med dragning år gult upplevs varmare än en röd med dragning åt blått.

Omgivningen

Det kan vara svårt att avgöra vilket håll en färg ”drar åt” eftersom den omgivning som färgen placeras i påverkar upplevelsen. Om du lägger en neutralröd färg på en röd/blå bakgr

und upplevs den som mer orange, men när du lägger den på en gul/röd bakgrund får den en tydlig dragning åt blått.

 

Optisk färgblandning

Det går att göra en så kallad optisk färgblandning direkt på duken. Lägg en gul yta på duken, när färgen torkat går du sedan över med en blå lasyr (förtunnad färg). Beroende på hur mycket den gula färgen lyser igenom har du nu fått en grön färg. Ju mer täckande blå lasyr, desto blågrönare blir slutresultatet.