Vår historia

1989 Det var en gång i Haparanda

Hela historien börjar 1989 i ett garage i Haparanda, Norrbotten. Mellanstadieläraren Petteri Haverinen (undertecknad) och bildläraren Jan Erik Nilsson-Välimaa grundar Screentec. Vattenbaserat screentryck var då ett relativt okänt begrepp, men tack vare de lättanvända produkterna kan vi snabbt få våra första kunder inom skolsektorn.

Screentec 1989 Det var en gång

Det börjar 1989 i ett garage i Haparanda.

Efter hand börjar vi producera egna färger, ramar och andra redskap. Kompetensen vi bygger upp kan småningom återanvändas inom den kursverksamhet som dras igång. Kurserna blir populära och hålls runtom i hela landet. På efterfrågan breddades snart sortimentet till att omfatta även konstnärsmaterial.

Screentec logo

1999 Flytt till Stockholm

För att komma närmare kunderna flyttar vi hela verksamheten från Haparanda till Gröndal i Stockholm. Fram tills nu har bara postorderförsäljning funnits, men redan 1999 öppnar vi en internetbutik. Kursverksamheten kan nu bedrivas i egna lokaler.

Screentec 1999 Kerstin i Gröndal

Screentec flyttar 1999 till Gröndal i Stockholm. Här står Kerstin i entrén.

Efter några år och på önskemål från kunder öppnar vi vår första butik på Gröndalsvägen. För att hinna med den ökade försäljningsvolymen och nya arbetsuppgifter nyanställs personal. Under åren utvecklas sortimentet till att omfatta det mesta inom konstnärsmaterial, screentryck och hobby.

2000 Produktion i Haparanda

Åren 2000-2004 sker all tillverkning av screenprodukter i Stockholm. Viss egentillverkning och direktimport gör att priserna kan hållas mycket rimliga. Utbudet av screentrycksfärger ökar markant vilket gör att lokalerna i Stockholm inte räcker till. Tillverkningen flyttas tillbaka till Haparanda.

Petteri och Fredrik tillverkar screenramar.

Juhani och Fredrik tillverkar screenramar i Haparanda.

 

Konstfack

Screentec flyttar till Konstfack vid Telefonplan i Stockholm.

2006 Konstfack & Inspira

Så äntligen flyttar Screentec in i de specialbyggda lokalerna i Konsfack. Våra huvudsakliga kunder har alltid varit skolor och nu hittar vi rätt plats för butiken – platsen där bildlärare utbildas.

Vi lägger till företagsnamnet Inspira för att göra det tydligt att vi även säljer konstnärsmaterial. Screentryckskurser hålls fortsättningsvis i Gröndal och delar av produktionen flyttas åter upp till Haparanda.

Inspira logo

2009 Flytt till Liljeholmen & Västberga

Butiken Inspira flyttar till en stor lokal i den nybyggda gallerian i Liljeholmen. Samtidigt flyttar kontor och lager till industriområdet i Västberga, 5 minuter med bil från Liljeholmen.

Liljeholmsgallerian

Inspira flyttar till Liljeholmsgallerian i Stockholm.

2016 Färg föds

Tider och marknad förändras. Efter sex års hårt arbete i Liljeholmsgallerian fattar vi beslutet i huvudsak satsa på nätbaserad handel. Vintern 2015-16 stängs Liljeholmsbutiken, allt flyttas till lokalerna i Västberga och Inspira lämnas som varumärke.

En ny hemsida och ett nytt varumärke måste till. Daniel Markolj och Gabriel Winnberg är båda välkända ansikten i bolaget och får nu uppdraget att leda utvecklingen. Daniel som under flera år skött nätförsäljningen och Gabriel, i egenskap av konstnär och webbutvecklare, sköter det omfattande arbetet.

I oktober 2016 lanseras den nya hemsidan. Välkommen till världen: Färg!

Färg logo