Nevskaya Palitra

Nevskaya Palitra är en rysk producent som tillverkat konstnärsmaterial sedan 1934. På grund av produkternas låga pris, och att det är svårt att verifiera vad som egentligen hamnar i dem (länge angav de exempelvis inte ens färgindex), har de en budgetstatus. Trots det uppskattas de av många konstnärer.

Enligt uppgift har de använts vid restaurering av kända ryska palats och katedraler, däribland Vasilijkatedralen på Röda torget, palatsen i Kreml, Kristus Frälsarens katedral, mfl., liksom konstverk i Eremitaget och Tretjakovgalleriet.

Bolaget grundades alltså under sovjettiden i syfte att imperiet skulle ha en inhemskt leverantör av kvalitetsprodukter för konstnärer. I en äldre lack- och färgfabrik byggd 1900 av engelsmannen Julius Friedländer startade så verksamheten 1 december 1934. Eftersom de nyligen firade 80 år har en del produkter markerats med siffran ”80”.

Nevskaya Palitra historiska produkter

Historiska produkter ur Nevskaya Palitras sortiment.

Bolagets egentliga namn och dess varumärken är oerhört trassligt. Det fullständiga namnet på engelska är Joint-Stock Company ”Artistic Paints Plant ”Nevskaya Palitra” (ja, med tre citationstecken). Förledet förkortas ibland till JSC APP och på ryska är det fullständiga namnet Акционерное общество «Завод художественных красок «Невская палитра». Nevskaya Palitra betyder ”Nevapaletten” och syftar på floden Neva som rinner genom St. Peterburg där bolaget är baserat.

För att förvirra ytterligare har de som logotyp en röd palett med de kyrilliska tecknen ”Зк” (med latinska bokstäver ”ZK”) från förledet Завод красок, uttalat [zavod krasok] vilket översätts till engelska med ’paints plant’ eller på svenska ’färgfabrik’.

Nevskaya Palitra St. Petersburg White Nights akvarellfärger

Nevskaya Palitra St. Petersburg White Nights akvarellfärger.

Nevskaya Palitra är stora i Ryssland och exporterar till hela världen. Mest kända i Europa är akvarellerna St. Petersburg White Nights (obs! ”vita nätter”, inte ”vita riddare”). Kvaliteten klassifieras som ”extra-fine artists’” eller ”professional” och i serien finns 66 kulörer i helkopp (2,5 ml) eller 64 på tub (10 ml).

I USA marknadsförs White Nights av Jack Richeson & Co Inc under varumärket Jack Richeson’s St. Petersburg by Yarka eller Yarka St. Petersburg. Här och var på forum stöter man på folk som använder just Yarka (vilket är ryska för ’ljus, klar’) när de refererar till Nevskaya Palitra. Under märket Yarka säljer Richeson även ryska pasteller och det som kallas Russian Sauce, vilket är en traditionell rysk pastelliknande krita, uppskattad bland realistmålare. Yarka är även ett namn som förekommer i Tyskland.

White Nights är billiga som de är, men har ändå enklare systerserier. Tex. Ladoga rubriceras ”artists’ watercolours” och ska va lämplig för ”professional education” och ”artists, students and amateurs”. Sonnet rubriceras som ”studio” och som riktas till ”professional artists and for beginners … as well as amateurs”. Det är oklart vad skillnaden är. I Tyskland säljs Sonnet under namnet Igor Trestoi.

Nevskaya Palitra tillverkar även oljefärg, akryl, gouache, en PVA-baserad tempera (limfärg, på svenska ibland kallat plakatfärg), färgpennor samt många andra konstprodukter.

Visar 1–16 av 52 resultat

Per sida: