Daniel Smiths akvarellfärger

Daniel Smiths akvarellfärger

Gabriel Winnberg Material, Nyheter

Daniel Smith logo flower

En av Daniel Smiths logotyper.

Daniel Smith är en amerikansk färgfabrikör som som senare år vunnit stor populäritet bland akvarellister. I USA har de egna butiker och de producerar även oljefärger, kritor och andra produkter för måleri. Läs mer om företagets historia här.

Akvarellfärgerna går under benämningen Extra Fine Watercolors och är av konstnärskvalitet. De erbjuder världens största färgomfång med hela 244 kulörer. Totalt 5 prisserier av vilka 75% är serie 1-2. Över 80% av dem är singelpigment och vi erbjuder dem i 15 ml tuber. Bland undergrupperna utmärker sig Primatek, jordfärgerna, kinakridoner/kadmiumsubstitut och effektfärgerna Luminescent.

Daniel Smith uppfann vad som idag kallas ”dot cards”, ungefär ’prickkort’. Det är färgkartor där varje kulör motsvaras av en dutt riktig akvarellfärg. Färgen kan användas som vanligt vilket ger kunder möjlighet att pröva ett brett utbud av kulörer utan att köpa hela tuber.

Daniel Smith stoltserar med att kvalitetskontrollera varje sats för en rad egenskaper: ljusäkthet, infärgningsstyrka, färgklang, underklang, klarhet och bjärthet (kanske kan översättas med kroma), partikelstorlek, densitet samt viskositet.

Daniel Smith Primatek

Daniel Smiths Primatekfärger rivna på halvädelstenar.

Primatek

Namnet Primatek är en sammanslagning av ”primitive technology” och syftar på hur man ända sedan mänsklighetens vagga har använt färgstoffer för att göra bilder. Idén med Primatek är att lyfta fram naturligt förekommande, men ofta ovanliga, mineraler eller halvädelstenar och erbjuda dem till en bredare allmänhet.

Primatek omfattar 35 kulörer, av vilka många inte tillhandahålls av någon annan fabrikör. De har helt unik granulering, dvs. tenderar att anhopa sig i papprets gräng och skapa mönster, och är mycket ljusäkta.

Naturligtvis finns klassiker som äkta ultramarin Lapis Lazuli Genuine (PB27) men även mer exotiska mineral som Bloodstone Genuine från Alaska, australiensisk Serpentine Genuine eller Sleeping Beauty Turquoise Genuine från Arizona (ingen av dem har pigmentindex).

Jordfärger

Jordfärger är basen i mångas måleri och få fabrikörer tillhandahåller ett så stort skala. En jordfärg kallas också för en terra, i plural terror, och det senare uttalas som [kärror].

Titta på färgkartan för Daniel Smiths Extra Fine akvarellfärger och sortera på exempelvis färggruppen bruna eller sök efter ochre, umbersiennaburnt, iron, oxide, earth eller terre.

Kinakridoner

Bland amerikaner är kinakridonerna även kända som ”quins” (”quinacridones”). Det rör sig om moderna organiska pigment i orangea, röda och lila toner. De började användas som pigment 1958, de är mycket ljusäkta och förekommer i allt från billacker, via bläckstråleskrivare till konstnärsfärger.

Daniel Smith Quinacridones

En stor serie kinakridoner som ogiftig ersättning för kadmiumfärger.

Kinakridoner är ogiftiga och används emellanåt som mindre kostsamma alternativ till tex. kadmium. Därav att de även marknadsförs som kadmiumsubstitut (”cadmium hues”). Som andra fabrikörer har även Daniel Smith försökt efterlikna kadmiumfärgernas egenskaper med avseende på infärgning, täckkraft och ljusäkthet.

Kinakridoner används av alla färgtillverkare idag, det som utmärker Daniel Smith är det stora antalet nyanser. Samtliga är blandningar av flera gula och röda pigment.

Ett uppskattat exempel är Quinacridone Gold. Pigmentet (PO49) tillverkas inte längre men Daniel Smith lyckades, för en ansenlig summa, komma över ett stort lager som skulle täcka deras framtida behov i decennier framöver. Som alternativ har de tagit fram Quincacridone Gold deep (PO48 och PY150) som är i närheten men inte exakt.

Luminescent

Luminescent kallas en grupp av skimrande effektfärger med lite olika egenskaper. Daniel Smiths Luminescent-färger delas upp i fyra typer:

    • Iridescent – ett tjugotal effektfärger blandade med ett extra pigment tex kinakridon. Dessa har tillsatt glimmer (PW20 aluminiumsilikat) belagt med järnoxid. Beläggningens tjocklek påverkar färgen. På svenska heter det irisering eller  iridescens men även pärlemor- eller regnbågsskimrande. De syns mot ljusa underlag och är ej att förväxla med Pearlescent-gruppen som syns mot mörka.
    • Interference – ett knappt tiotal effektfärger som inte är blandade med extra pigment. Syns nästan inte alls mot vitt underlag men ger skimmereffekt i blandningar. Består av glimmerpulver (PW20 aluminiumsilikat) med en beläggning av titandioxid. Beläggningens tjocklek styr färgen.
    • Duochrome – ett tjugotal effektfärger som skiftar mellan två nyanser beroende på ljusvinkel. Namnet Duochrome är Daniel Smiths eget.
    • Pearlescent – ett par effektfärger som ger ett opalliknande skimmer i blandningar eller mot mörka underlag (Iridescent-gruppen ovan syns mot ljusa). På svenska skulle pearlescent översättas med pärlemorskimrande, iriserande eller regnbågsskimrande. Daniel Smith själva beskriver det dock som ”opalescent” dvs. opalescensOpalisering uppstår i just opaler när ljuset försvagas varpå ämnet blir halvgenomskinligt eller färgskimrande.
Daniel Smiths effektfärger Luminescent

Daniel Smiths effektfärger Luminescent.

Nament Luminescent med dess olika undertyper är handelsnamn och alltså inte en helt vetenskaplig terminologi. Den svenska översättningen vore luminiscens vilket egentligen betyder självlysande, men ingen av Daniel Smiths kulörer är faktiskt självlysande. En typ av luminiscens är fosforisens, dvs. ämnen som lyser efter att de blivit belysta, vanligt på tex. visare i armabandsur.

En annan typ av luminiscens är flourescens. Många har nog stött på de flourescerande chockrosa, -gula eller -gröna färger som är vanligt förekommande. De tycks lysa mer än omgivningen vilket faktiskt är sant. Flourescens fungerar så att när osynligt ljus (infra- och ultraljus) når ytan så bryts det och blir till synligt. Det betyder att en flourescerande yta reflekterar mer synligt ljus än omgivningen, därav ser det ut som att ytan lyser.

Nyheter

Daniel Smiths nyheter för 2017

Daniel Smiths nyheter för 2017, åtta färger och två grunder.

Daniel Smith utvecklar ständigt sitt sortiment. De har en egen mineralog, Bruce Wood, helt dedikerad åt att endast resa världen runt och hitta nya spännande mineraler att göra färg av.

En intressant produktserie som lanserade för några år sedan är deras akrylbaserade akvarellgrunder. Med dem kan i princip vilken yta som helst målas och sedan ge ett lämpligt underlag för vattenbaserade akvarellfärger. Grunderna finns i skrivande stund i sex kulörer:

 

Gabriel Winnberg,
Färgkarl till er tjänst