Textilfärger för screentryck

Daniel Material, Screentryck

Textilfärger för screentryck

 

 

Det finns flera typer av tryckfärg, och olika typer ger olika resultat bland annat beroende på underlaget och dess nyans. Alla våra screentrycksfärger är av konstnärskvalitet med högsta pigmentering och därmed hög ljusäkthet. Färgerna är fria från ftalater och PVC.

 

Transparent färg, pigmentfärg som den också kallas, används för tryck på ljusa textilier. Med fördel kan den användas till övertryck med flera färger för att utvinna ett stort antal nyanser. Pigmentfärgen är också perfekt för färgblandning, i princip kan vilken kulör som helst blandas till. Den transparenta färgen tränger ned i fibern och ger ett följsamt och mjukt tryck. Fungerar med alla slags duk- tätheter på screenramen, 40-120-duk.

Se filmerna nedan:

Täckande färg däremot lägger sig ovanpå fibern för att täcka underliggande färg. Den används oftast på mörka textilier eller vid flerfärgstryck då underliggande färg inte
ska synas igenom.Täckande färg innehåller en täckbas med vitt pigment för att öka täckförmågan vilket medför svårighet att få till klara färger genom att blanda två redan färdigbrutna kulörer. För att undvika “smutsade” nyanser ska flytande pigment användas vid brytning av täckande färg.

Bäst tryckresultat uppnås med 40-duk, men i bland är
originalet för detaljrikt för att framkallas på en så gles
duk och då kan man gå upp till 60-duk. Vid användning
av täckande färger måste man vara noga med att fylla schablonen orden- tligt och dra över en tjock färgkaka mellan trycken för att detaljerna inte ska torka igen i schablonen.

I motiv där både transparenta och täckande färger ingår börjar man alltid med den transparenta, då den inte klarar av att fästa ovanpå en täckande färg.

Effektfärger finns i alla möjliga varianter, var och en med olika egenskaper. Metalliska, skimrande, färger som ger mockakänsla och som sväller, som ersätter tygets ursprungli- ga färg eller skapar halvtransparenta ytor i textilen.

OBS! Värmebehandling av textiltryck är A & O! Följ rekommenderade fixeringstider annars försvinner trycket vid tvätt.

T-print Soft textilfärg. Färgar in textilens fibrer.

T-print Transparent textilfärg

Transparent textilfärg

Kallas också pigmentfärg. Mycket pigmentstark. Färgar in textilens fibrer och ger ett följsamt och mjukt tryck.
Duktäthet 40-120.
Värmebehandlas i 150 grader, 2×15 sekunder.

T-200 Blandvit

För pastellartade, halvtransparenta kulörer. Ger ett mjölkaktigt tryck som kan vara mycket effektfullt på mörka underlag.

 

T-2000 Transparent textilpasta

För tonfördrivningar av T-Print. Ljusar upp färgen och gör den mer transparent. Används vid övertryck så att färgerna kan lysa igenom varandra. Blandningsförhållandet bör då vara ca 50% pasta, 50% T-Print. Här måste du prova dig fram! Ju större andel textilpasta desto ljusare nyans och högre transparens.

Seritex Täckande textilfärg

Täckande textilfärg

Täckande textilfärg med hög sträcktålighet.
Används på färgade textilier, täcker underliggande färg.
Duktäthet 40 och 60.
Värmebehandlas i 150 grader, 3×20 sekunder i transferpress eller 3 minuter i torkugn.

Självfixerande, täckande textilfärg

Finns i svart och vit kulör. Kan pigmenteras till önskad nyans. Används på färgade textilier, täcker underliggande färg. Rekommenderas huvudsakligen till textilier som inte tål värmefixering. Duktäthet 40 och 60.

Täckande textilfärg med högsta sträcktålighet

Vattenbaserad plastisolliknande färg som kan lämnas flera timmar i screen- duken utan att torka in. Används på färgade textilier, täcker underliggande färg.
Värmebehandlas i 150 grader, 3×20 sekunder i transferpress eller 3 minuter i torkugn.

Duktäthet 40 och 60.

EFFEKTFÄRGER FÖR TEXTILTRYCK

Metallicfärg- Screentryck

Ger en metallisk effekt. Färgen täcker bra på alla underlag.
Duktäthet 40-80. Ger mest metalliceffekt med 40-duk.

Värmebehandlas i 150 grader 3×20 sek. För optimal fixering av färgen bör textilen ej tvättas inom 14 dagar efter tryck.

 

Suede-effektfärg – för mocka/sammetseffekt. Reser sig när det torra trycket värms. Pigmenteras till önskad nyans.

STARDUST – ger en skimrande, fint glittrande yta som syns på mörk textil.

UP! – sväller och ger en kraftig struktur vid värmning.
Finns som vit och transparent bas, kan pigmenteras till önskad färgnyans.

Texprint Discharge

Tränger ned i textilen och ersätter dess ursprungliga färg. Fördelen är att färgen kan tryckas på färgad textil och ändå bevara tygets mjukhet då den inte skapar en täckande, plastig yta. Pigmenteras till önskad nyans eller används opigmenterad då trycket får textilens ursprungsfärg. OBS! Tvätta textilen innan användning.

Devore – utbränningspasta

Endast för blandmaterial! Löser upp naturfibrerna och gör tyget halv- transparent. Fungerar endast med utbränningstextil/fond som består av bomull och polyester.

T-print serigrafifärger

T-6000 Graphic pappersfärger

För serigrafitryck på papper. Ger en vackert mättad och matt tryckyta. T-print GRAPHIC håller högsta pigmentering och intensitet i kulörerna som lämpar sig väl för konsttryck. Mycket hög till maximal ljusäkthet.

 

T-6000 Transparent färgpasta

För tonfördrivningar av T-6000 serigrafifärg. Ljusar upp färgen och gör den mer transparent. Används vid övertryck så att färgerna kan lysa igenom varandra och ge ytterligare nyanser.